Hyttefeiing

Feiing og tilsyn av fritidsbolig er nå et lovpålagt krav som kommunene plikter å gjennomføre. 

Feierne i Trøndelag brann- og redningstjeneste er godt i gang med feiing av hyttene i sin region. Dette skjer fordi kommunene nå plikter å gjennomføre feiing og tilsyn av fyringsanlegg i alle fritidsboliger. Distriktsleder Roger Løhre støtter tiltaket, og understreker viktigheten av god brannsikkerhet på hytta.

- Feiing er en billig forsikring. Mange av hyttene ligger langt fra allfarvei, derfor kan utrykningstiden for våre mannskaper bli lang. Da blir god brannsikkerhet på hytta ekstra viktig. 

Vær til stede 

Feiingen ble varslet med brev i fjor. Hytteeiere vil bli varslet på SMS 2-3 uker i forkant av feierbesøket. 

- Når vi kommer er det viktig at eieren selv er til stede på hytta, dette fordi vi må komme oss inn for å gjennomføre tilsynet, sier Løhre. Feieren sjekker da røykvarslere, brannslokkere og tilstanden på fyringsanlegget. Når feieren kommer, må du sørge for sikker adkomst til tak og skorstein. Trekk og spjeld må være lukket, og du bør ha monteringsanvisning for ildstedet tilgjengelig. 

Behovsprøvd feiing

Hyttefeiing vil etter et par besøk bli behovsprøvd, det vil si at dersom du enten bruker hytta lite eller er flink til fyre riktig, trenger ikke feieren å komme like ofte. Det jobbes også mot en løsning hvor gebyrstørrelsen kan bli satt ut i fra feiebehovet. 

- Alle hytter skal få tilbud om feiing og tilsyn i løpet av 2019. Det er kommunene selv som setter gebyrstørrelsen, og avgiften betales ved forskuddsbetaling, forteller Løhre. Han anbefaler at du fyrer med tørr ved og god trekk. Om hytta står tom og kald i flere uker, bør du sjekke røykvarsleren ofte. Da tappes nemlig batteriene hurtig. 

 

Ofte stilte spørsmål:

Jeg har ikke mottatt varsel om feiing?

Vi har sendt ut en SMS fra vår eksterne leverandør UMS til registrert hytteeier. Kontaktopplysningene er hentet via folkeregisteret og difi. Hvis du ikke har mottatt varsel fra oss, kan du ta kontakt for å gjøre en ny avtale.

Jeg har mottatt tilsynsrapport fra dere hvor det står at feiing og tilsyn ikke er utført, hvorfor?

Dette er en kvittering på at feier har prøvd å utføre varslet besøk, men at det ikke lot seg gjøre. Dette kan enten være på grunn av manglende sikring av stige eller takstige, eller at du ikke var til stede ved besøket.

Hva gjør jeg om datoen ikke passer? 

Ta kontakt med oss for å avtale ny dato. 

Hva gjør dere når dere kommer på besøk?

Vi feier pipa, sjekker røykvarslere, slokkemidler og fyringssted. 

Slipper jeg å betale om jeg feier selv?

Nei, feiing og tilsyn er en lovpålagt tjeneste. Brannlovens Forskrift om brannforebygging § 17 pålegger kommunene å sørge for at skorsteiner som er i bruk blir feiet etter behov. Kommunen skal også sørge for at det blir ført tilsyn av fyringsanlegg. 

Hvorfor betaler jeg årlig for feiing og tilsyn selv om dere ikke kommer hvert år?

De forskjellige kommunene har valgt denne løsningen i stedet for å sende et stort gebyr det året vi kommer. Det er kommunen som setter størrelsen på feiegebyret, vi utfører kun tjenesten.

 

Våre feiere er alltid uniformerete og kan fremvise legitimasjon! 

 

Har du andre spørsmål kan du ta kontakt på telefon 41667000 eller på mail til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

 

Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS er den lokale faginstans for brannvern i Trondheim, Malvik, Klæbu, Indre Fosen, Oppdal og Rennebu kommuner.

trondheim      Klaebo      Malvik      indre fosen        Rennebu      Oppdal

Logg inn