
Egenberedskap og brannsikkerhet
Her får du tips til hva du bør tenke på når du planlegger egenberedskapslageret ditt, slik at du også tar hensyn til brannsikkerheten.
Myndighetene anbefaler at alle som kan, skal være forberedt på å klare seg selv i en uke. Det er fordi kommunene og vi i nødetatene må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp ved en krise. På DSB sine sider finner du en sjekkliste over hva du trenger (link).
Strømbrudd kan føre til at du trenger gass for å lage mat eller holde varmen, og batteribanker for å lade mobilen og annet elektrisk utstyr. Da er det viktig at du vet hvordan du bruker og oppbevarer disse på en trygg måte.
Alternativ oppvarming
Til oppvarming
Hvis du ikke har vedovn eller peis, er gass- eller parafinovn et alternativ til oppvarming. Bruk kun ovner som er beregnet til innendørs bruk. Ikke bruk ovnene i rom der folk sover! Følg ellers leverandørens bruksanvisning.
Til matlaging
Har du gassgrill eller et tur-kokeapparat, kan det brukes til matlaging om strømmen blir borte. Apparat beregnet for utendørs bruk må aldri bruke innendørs.
Oppbevaring av gass
Du kan ha maks 2 x 11 kg propan hjemme. Gassflasker eller små gassbokser til primus skal aldri oppbevares i kjeller, på loft eller i rom med sluk. Grunnen til det er at propan er tyngre enn luft. Får du en lekkasje vil gassen synke til gulvet. Da skal det bare en liten gnist til før det blir en eksplosjon.
Du kan oppbevare gass inne eller ute, men gassflasker må aldri stå i direkte sollys. Trykket i beholderen vil øke om den blir for varm. Gassflasker må oppbevares stående, luftig og sikret mot velt.
Oppbevar mindre gassbokser i godt ventilerte skap, helst utendørs. Det må være god lufting slik at gassen kan sive vekk om det skulle bli en lekkasje i beholderen.
Vedlikehold og varsling
Sjekk at slanger og koblinger er i god stand. Man kan sjekke for lekkasjer ved å pensle på såpevann og åpne ventilen. Slanger bør skiftes ut hvert 3. til 5.år, eller tidligere om det er tegn på slitasje. Du finner vanligvis produksjonsdato trykt på gass-slangen.
Bruker du gass innendørs, er det lurt å ha gassvarsler i tillegg til røykvarsleren. Monter gassvarsleren i rommet hvor gassen brukes, lavt nede og nær gasskilden. Følg monteringsanvisning.
Batteribanker
Batteribanker, eller powerbanks, er nyttige i beredskapssammenheng, men inneholder litium-ion-batterier, som kan være brannfarlige ved feil oppbevaring, skade eller overlading.
- Unngå varme og direkte sollys. Lagre batteribanken i rom hvor temperaturen er stabil.
- Lad batteribanken kun når du er hjemme og våken. Ikke lad den på brennbart materiale, som i sofaen.
- Sjekk for skader og deformasjoner. Ikke bruk batteribanker som blir unormalt varme, og ikke bruk dem hvis de har fått hard medfart. Skadede batteribanker skal ikke i restavfallet, lever dem til gjenvinningsstasjon eller butikk som tar imot elektronikk.
- Det er best å lade dem opp mot 80% før langtidslagring, ikke helt fullt. Det er fordi overlading kan gjøre batteriet ustabilt.
Foto: Stian Olberg / DSB