Fyr i ovnen

Fyrer du riktig?

Temperaturen synker, og fyringssesongen er i full gang. Da er det viktig at du fyrer riktig, men hvorfor er riktig fyring så viktig?

Du gjør det trygt for deg og dine

Fuktig ved, aviser, gavepapir og søppel gir mye sot og partikler når det brukes til opptenning. Dette vil på sikt gi en samling av sot i pipa som kan utvikle seg til å bli tjære. Når tjæra blir varm, kan den antenne og skape pipebrann. Dette kan du enkelt unngå ved å fyre med kun tørr ved, som er det ovnen og pipa di er laget for. 

Du beskytter nabolaget ditt

Om det dannes mye sot og partikler når du fyrer, vil dette slippes ut i nabolaget og forurense luften som du og naboene dine puster inn.

Du sparer penger

Når du fyrer med fuktig ved, aviser og søppel, vil det legge seg en hinne på innsiden av ovnen. Denne hinnen hinder ovnen din fra å gi full varmeeffekt og du må bruke mer ved for å oppnå samme temperatur.

Men, hvordan fyrer du egentlig riktig?

Start med tørre vedkubber nederst og legg opptenningsved og mindre kvist øverst. Bruk opptenningsbrikker og tenn på bålet fra toppen. 

Sørg for at det er godt med luft de første 15 minuttene som bålet brenner, gjerne ved å sette ovnsdøra på gløtt og å åpne et vindu. Du kan også åpne spjeldet i denne perioden.  Lukk ovnsdøra når fyringa er godt i gang. Reguler trekken slik at ilden får passe mengde luft som gir god varme. Kos deg!

Fant du det du lette etter?

Ja
Nei
Takk for din tilbakemelding!