Røykvarsler i taket.

Røykvarsleren

Tidlig varsling redder liv! Alle boliger og fritidsboliger skal ha minst en røykvarsler i hver etasje.

Sjekk røykvarsleren

Om du har røykvarsler som går på batteri, bør dette byttes en gang i året, gjerne på røykvarslerdagen 1. desember.

Noen røykvarslere har også batterier som har holdbarhet på mellom åtte til ti år. Selv om det har lang varighetstid, kan batteriet bli defekt. Test derfor røykvarsleren minst en gang i året, gjerne fler.

Plasser røykvarsleren riktig

Alle boliger og fritidsboliger skal ha minst en røykvarsler i hver etasje. Den skal plasseres slik at den kan varsle brann på kjøkkenet, i stua, utenfor soverom og teknisk rom. Gjerne ha en egen røykvarsler på soverommet, da det kan ta tid før røykvarsleren utenfor oppdager røyken.

Om du bor i en bolig med flere etasjer bør du også koble røykvarslerne sammen. Da vil alle røykvarslerne gi beskjed samtidig, selv om det brenner et annet sted i huset. Det er derfor større sjanse for at du oppdager brannen tidligere og får evakuert raskere.

Hvor og hvordan skal den plasseres?

  • Fest den til det høyeste punktet i taket.
  • Fest den minst en halv meter fra veggen.
  • Plasser minst en i hver etasje.
  • Ikke plasser den for nært komfyren, slik at den går av ved vanlig matlaging.

Forskjellen på en optisk og ionisk røykvarsler

En optisk røykvarsler «ser» partiklene i den giftige røyken som dannes når det brenner. Med en slik røykvarsler er det større sjanse for at du blir varslet tidligere ved en ulmebrann.

En ionisk røykvarsler «føler» brannen. Denne typen røykvarsler vil reagere på høye temperaturer, hvor brannen har fått utvikle seg raskt og har god tilgang på oksygen.

I vanlige hjem er det størst sjanse for at man opplever en ulmebrann. Den kan for eksempel starte i elektronikk. I disse tilfellene er det den optiske røykvarsleren som vil varsle deg tidligst.

Fant du det du lette etter?

Ja
Nei
Takk for din tilbakemelding!

Fant du det du lette etter?

Ja
Nei
Takk for din tilbakemelding!