Brannslukningsapparat.

Slokkemiddel

Alle boliger skal ha brannslokkeutstyr. Det vanligste er et brannslokkeapparat med pulver eller skum, men en husbrannslange er også tillatt.  

Brannslokkeapparat

Et pulverapparat har en levetid på ti år. Det inneholder et fint pulver som kveler flammene. Dette må være på minimum 6 kilo. Apparatet bør vendes en gang i halvåret – da unngår du at pulveret klumper seg i bunnen. Legg øret inntil apparatet og hør etter om pulveret «renner» når du snur det. Apparatet tåler frost uten at det blir ødelagt, derfor er det godt egnet til å ha på hytta.

Et skumapparat har en levetid på fem år. Det inneholder vannbasert skum som kveler og kjøler ned brannen. Dette må være på minimum 6 liter. Det er viktig å huske på at skumslokkere ikke tåler frost, og de skal derfor ikke stå på en hytte eller i et rom som ikke er oppvarmet.  

Om du er usikker på hvor gammelt ditt er, finner du datoen inngravert et sted på apparatet, ofte plassert i toppen eller i bunnen. Selv om apparatene har en levetid på fem og ti år, kan det bli defekt før den tid. Det kan du oppdage ved å se på pila, den skal alltid være på grønt felt.

Når det har nådd sin levetid kan du enten bytte det eller levere det på service. Da får du det tilbake like god som ny, og du sparer miljøet.

Annet slokkeustyr

Det finnes andre typer brannslokningsutstyr på markedet som kan være fine som tilleggsutstyr, for eksempel brannteppe og slokkespray. Det kan være lurt å ha hos f.eks. eldre, som kanskje vil ha vanskeligheter med å løfte et sekskilos brannslokningsapparat.  

En husbrannslange gir ubegrenset tilgang på vann, og gjør at du kan slokke lenge. Er en slik slange det eneste slokkemiddelet du har, skal den kunne brukes i alle rom. En slange skal aldri være lengre enn 30 meter.  

Fant du det du lette etter?

Ja
Nei
Takk for din tilbakemelding!