Evaluering av prosjektet om brannsikkerheten på Møllenberg

VI MÅ TA VARE PÅ MØLLENBERG

Møllenberg er Nordens største sammenhengende tette trehusbebyggelse, og et viktig kulturminneområde. Mange av gårdene er i dårlig forfatning og behovet for å forbedre brannsikkerheten er stort. Hvis vi ikke gjør noe nå, så risikerer vi at kulturarven går tapt. De siste årene har vi i Trøndelag brann- og redningstjeneste økt vår forebyggende innsats i trehusbebyggelsen. Vi er ekstra bekymret for brann på Møllenberg fordi mange av gårdene brukes til hybelutleie. Om ikke gårdene har røykvarsling og funksjonelle rømningsveier, så vil brann kunne bli livsfarlig.

Det er flere som må bidra for at brannsikkerheten skal bli god. Både huseiere og beboere har et klart ansvar i brannloven. Om man trenger vurdering av brannsikkerheten og råd om løsninger, så finnes det rådgivningsfirmaer som har spesialisert seg på fagområdet brannteknikk.

Nå pågår det et prosjekt der brannvesenet, byantikvaren, el-tilsynet og bygningsmyndighetene samarbeider om informasjon og tilsyn. For øyeblikket gjennomføres det en evaluering av prosjektet for å vurdere effekten og avgjøre behovet for justeringer. Har du meninger om saken, så må du gjerne ta kontakt!

BRUK BRANNSIKRINGSPLANEN

I 2020 bestilte Trondheim kommune en brannsikringsplan for et kvartal på Møllenberg. Planen kan være til stor hjelp for de som eier hus på Møllenberg.

Planen belyser prinsipielle forhold rundt brannspredning og foreslår utbedringstiltak. Det er vektlagt at tiltakene skal være gjennomførbare, kostnadseffektive og gjøre minst mulig inngrep i bevaringsverdige bygningsdeler.

Med tanke på at brannsikring kan være økonomisk belastende, er det opprettet en tilskuddsordning fra byantikvaren hvor det er mulig å søke om støtte for tiltak. Tilskudd – Riksantikvaren

BEVARINGSVERDIGE GÅRDER

Mange av bygårdene er verneverdige og det må derfor tas antikvariske hensyn når brannsikkerheten oppgraderes. Byantikvaren i Trondheim kommune har lang erfaring med gamle gårder, og kan gi råd om bevaring av dører, tidsriktige vinduer, fargevalg og så videre.

Et av de foreslåtte tiltakene i brannsikringsplanen er brannalarmanlegg med direktevarsling til 110-sentralen. Dette er et tiltak som skal
kompensere for manglende brannskille mellom gårder, og sikre tidlig innsats fra brannvesenet.

For å unngå falske alarmer er det viktig at brann- alarmanlegget har bra kvalitet med detektorer som er tilpasset bruksområdet. Man må også se til at anlegget blir kontrollert og vedlikeholdt jevnlig. Brannvesenet kan gi råd om det er problemer med gjentatte falske alarmer i ditt bygg.

HUSEIERENS ROLLE

Brevik Boligutleie AS er eksempel på en huseier som har erfaring med brannsikrings- tiltak i bygårder på Møllenberg. «Unge voksne som bor hjemmefra for første gang må ha gode brannsikre boforhold», mener Ragnar Brevik som er daglig leder i Brevik Boligutleie. Han viser stolt frem en av gårdene der det nylig er installert både brannalarmanlegg og sprinkleranlegg. Det er verken enkelt, raskt eller billig å brannsikre en bygård, men Brevik har funnet ut at det er fullt mulig å finne gode løsninger og få til en smidig prosess. Et av Ragnar Breviks tips, er å samarbeide med byantikvaren.

Kommunedirektør Morten Wolden sier:

¨Det er gledelig at dette viktige prosjektet er gjennomført og at samarbeidet med gårdeiere og beboere har vært vellykket. Gode og sikre boliger i en av Trondheims mest verneverdige trehusområder bør ha en høy prioritet. Vi er avhengige at alle drar i samme retning og samarbeider, hvis vi skal lykkes med å få til et godt, trygt og stabilt bomiljø på Møllenberg. Vi er glade for at de store utleiere på Møllenberg går foran som et godt eksempel.

Å sikre trygge boliger og den eldre bygningsmassen, er en investering i fremtiden. ¨

HER FINNER DU MER INFORMASJON

For deg som er huseier: https://tbrt.no/eieren/
For deg som er leietaker: https://tbrt.no/leietakeren/
Har du tips om gårder med dårlig brannsikkerhet? www.branntips.no

Fant du det du lette etter?

Ja
Nei
Takk for din tilbakemelding!