Tryggere alderdom
Det er mange tiltak man kan gjøre for å sørge for at det er trygt å bo hjemme lengre.
Når vi blir eldre kan syn, hørsel og fysikk svekkes. Det kan gjøre at det tar lengre tid å reagere ved en eventuell brann. Visste du at personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen? Det er heldigvis mange tiltak man kan gjøre for å gjøre det tryggere å bo hjemme lengre:
Røyking
Røyking er den største årsaken til dødsbrann. Om du røyker, kan det å endre røykevanene minke faren:
- Ikke røyk i senga eller godstolen, der du risikerer å sovne.
- Bruk tekstiler som ikke er så lett antennelige. Ull er bedre enn fleece.
- Et godt tips er å legge en glassplate på bordet oppå duken, slik at duken ikke kan ta fyr.
- Det er lurt å ha et glass vann i nærheten, i tilfelle du trenger å slokke en glo kjapt.
- Bruk alltid ubrennbart askebeger, og kast sneiper i søpla først når de er helt kalde.
- Ikke bruk blomsterpotta til å stumpe sneipen, det har flere ganger ført til store branner!
Varsling
Tidlig varsling er avgjørende for å kunne redde liv. Røykvarslerne må testes en gang i måneden ved å holde inn testknappen, og byttes batteri på årlig eller ved behov. Er det vanskelig å gjøre dette selv kan du be familie eller en nabo om hjelp.
Det finnes hjelpemidler for de som har dårlig hørsel. Hjelpemiddelsentralen kan blant annet være behjelpelig med røykvarslere med lys og vibrering.
For de som har trygghetsalarm er det veldig lurt å ha røykvarslere som er koblet til trygghetsalarmen.
Evakuering
Rømningsveier skal alltid være lette å bruke. Fjern løse matter, møbler og andre hindringer!
Ved behov for rullator eller rullestol, sjekk at de får plass i rømningsveien. Ikke bruk gang, trapperom eller svalgang til lagring.
Brannslokkeutstyr
Alle må ha brannslokkeapparat eller husbrannslange hjemme. Brannslokkeapparatet må stå lett tilgjengelig, gjerne på soverommet. Det er lurt å sjekke om du greier å håndtere det. Om brannslokkingsapparatet er for tungt, er det smart å kjøpe alternative slokkemidler i tillegg. Brannteppe, mindre brannslokkere eller slokkespray kan være kjekt å ha, og lettere å håndtere.
Komfyren
Ikke forlat komfyren, selv ikke for en liten stund – her oppstår mange branntilløp! En komfyrvakt kutter strømmen til komfyren dersom en plate blir for varm. Komfyrvakt er et krav i alle nye boliger. Noen kan monters selv mens andre typer må monteres av en elektriker.
Rengjør filteret i kjøkkenvifta innimellom. Der kan det samle seg mye fett, som lett kan ta fyr ved en brann på komfyren. Filteret kan vaskes i oppvaskmaskin.
Ikke bruk komfyren som lagringsplass! Det skal aldri stå noe oppå platetoppen bortsett fra når man lager mat.
Elektriske apparater
Hovedregelen er at man alltid skal være til stede når man bruker elektriske apparater. Monter gjerne en tidsbryter på kaffetrakteren og strykejernet – da kuttes strømmen etter en gitt tid dersom man glemmer å skru av.
Pass på at gardiner og eller annet brennbart ikke henger for nært panelovner.
Stearinlys
Stearinlys er koselig, men kan være farlig dersom man glemmer dem. Lysene må plasseres med god avstand til brennbare ting, og alltid slokkes når man går ut av rommet. Nye led-lys ser ut som stearinlys, og minimerer brannfaren. De kommer i mange ulike fasonger og størrelser.
Fyring
Fyring er kilden til varme i mange hjem, men det kan også bidra til å starte en brann om man ikke fyrer riktig. Bruk kun tørr ved, og bruk egnede opptenningsbrikker — aldri tennvæske. Sørg for at det er godt med luft de første 15 minuttene, gjerne ved å sette ovnsdøra på gløtt. Husk å lukk døra etterpå. Her kan du lese mer om hvordan du fyrer riktig.
Se til at ikke vedkurven eller annet brennbart materiale står for nære ovnen, det kan antenne om det blir utsatt for høye temperaturer over lengre tid.
Foran ovnen skal det være en brennbart plate på gulvet som stikker minst 30 cm ut.
Bruk en ubrennbar bøtte med lokk når du skal tømme asken. Selv om asken kan virker kald, kan den starte en brann flere dager etter å ha blitt fjernet fra ovnen.